България с 92 % успеваемост в задачите за околната среда

Новината съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

03.06.2011 | 13:12
България с 92 % успеваемост в задачите за околната среда
България с 92 % успеваемост в задачите за околната среда

На прага на Световния ден на околната среда - 5 юни, България чества 10 години от подписването на договора за присъединяването към Европейската агенция за околна среда.
Ежегодно европейската институция изготвя доклад за прогреса в докладването на приоритетните информационни потоци по компоненти на околната среда и класира страните в зависимост от обхвата и сроковете на информацията.

Заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи, че „ в класирането, проведено на база на докладите в периода 2009-2010 г. страната ни попада сред тези, които най-добре се справят със задачите си -  с 92 процента успеваемост”.

Европейска агенция за околната среда (EAОС) е орган на ЕС, който предоставя навременна и достоверна информация за околното среда, както на лицата, които определят политиката и изготвят инвестиционни програми в тази област, така и на обществеността.

„България беше, мисля че първата страна, която успя да ратифицира споразумението, толкова време преди присъединяването,” заяви Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Важни придобивки от членството на страната ни чрез Изпълнителната агенция по околна среда в тази европейска институция са преди всичко хармонизираната мониторингова мрежа и достъпът до надеждна и актуална информация за състоянието на околната среда в Европа.