Варненските плажове са готови за летния сезон

Единственото в страната 5D мобилно кино ще бъде част от летните забавления край плажа за гражданите и гостите на Варна.

03.06.2011 | 09:37
Варненските плажове са готови за летния сезон

Плажовете във Варна са готови за летния сезон. От 25 май започна поетапното им разкриване и вече всички функционират с осигурено водно спасяване и медицинско обслужване, съобщи търговският пълномощник на концесионерите Андрей Василев. Той увери, че на плажните зони е извършена дезинсекция и дезакаризация и няма опасност от кърлежи.
За втора поредна година варненския плаж „Буните” е сред единайсетте носители на престижния екоетикет „Син флаг”, след като през 2010 г. бяха изпълнени всички изисквания за включването му в пилотната фаза на програмата. Всички градски плажни зони вече открити, като е осигурено водното спасяване и медицинското им обслужване.
За този сезон спасителните постове са увеличени. Те са 34, като 8 от тях са в „Аспарухово”. Осигурени са реаниматори и 3 линейки. „Евиният плаж”, след възстановяването му през 2009 г., традиционно си запазва мястото и предлага специална възможност за плажуване на дамите. Единственото в страната 5D мобилно кино ще бъде част от летните забавления край плажа за гражданите и гостите на Варна. Освен триизмерната картина зрителите имат възможност да „влязат” във филма с още две сетива. Благодарение на разработените специални ефекти те ще могат напълно да се доближат до реалността - да усетят пориви на вятър, сняг, дъжд, ураган, дим, мълния и т.н.
Очаква се най-късно до 15 юни киното да бъде позиционирано до първа буна. Край плажната ивица вече са осигурени около 700 безплатни паркоместа. Джетове няма да има, но желаещите да си направят разходка в морето могат да ползват водни колела. Според Андрей Василев трябва да се въведе нормална концесионна такса, като се вземе предвид местоположението на плажовете. Той направи сравнение между плаж в курорта „Златни пясъци” и в местността „Фичоза”.
През юли на плажа във Варна ще бъде организиран Олимпийски ден на детето, а за пета поредна година градът ще стане столица на плажния волейбол.