Хлябът няма да поскъпва наесен

За първа година браншът отчита и спаднало потребление на хляб.

02.06.2011 | 15:29 Редактор:
Хлябът няма да поскъпва наесен
Хлябът няма да поскъпва наесен

Няма да има поскъпване на хляба наесен, заявиха от Федерацията на хлебопроизводителите на среща със земеделския министър Мирослав Найденов в столичен хлебозавод. Новата зърнена реколта е по-добра от миналогодишната, така че внос на хлебна пшеница няма да се наложи. За
производителите на хляб става все по- трудно да удържат цената на насъщния на сегашните нива, тъй като държавата не преследва производителите в сивия сектор. За първа година браншът отчита и спаднало потребление на хляб.
Към момента цената на килограм хляб е 1,20 лв. Като се прибавят и разходите, реалната цена на хляба би трябвало да е 2 лв. при формулата 2:1:1 – зърно, брашно, хляб, категорични са производителите на хляб.
За да осигурят пазар на продукцията си, хлебопроизводителите са принудени да продават насъщния на по-ниска цена. Голямата надценка се слага от магазините. Държавата да въведе допустимо пределна продажна цена на насъщния е едно от предложенията на хлебопроизводителите. Производителите на хляб съобщиха днес, че предоставят продукта си на 63 ст. с ДДС, като впоследствие прекупвачите увеличават цената до 85 ст. и 1 лв.
Макар в страната да има достатъчно зърно и да не се налага внос, остава проблемът с качеството на пшеницата. У нас площите с хлебна пшеница драстично намаляват. Хлебопроизводителите използват все повече подобрители, за да приготвят качествен хляб.
И докато в световен мащаб цените на храните постоянно растат, у нас цената на хляба се запазва.
В същото време Министерството на земеделието и храните стартира пререгистрация на фирмите производители на хляб. Тя обаче се извършва според стария регистър и сивият сектор отново ще продължи да съществува, оплакаха се хлебопроизводителите.