2000 мегавата нови ядрени мощности до 2020 г.

Това е заложено в енергийната стратегия на България за десетилетието.

01.06.2011 | 16:55 Редактор:
2000 мегавата нови ядрени мощности до 2020 г.
2000 мегавата нови ядрени мощности до 2020 г.

България вече има официално своя енергийна стратегия до 2020 година, съобразена изцяло с програмата на Брюксел “Европа 20/20”. Въпреки, че в нея не фигурира строителството на АЕЦ Белене, замразеният обект стана повод за нови разкрития и скандали между опозицията и властта. Над 700 млн. евро са били източени по проекта "Белене" от 2001 до 2009 година, разкриха от Синята коалиция и гражданското сдружение “Не на Белене”. Докладът е предаден на главния прокурор и трябва да има арести, настояват сините.
От сините настояват за пълна ревизия на проекта.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков призна, че има такъв доклад, но не е наясно дали цитираният от Синята коалиция документ е същия. Министър Трайков е предал одита преди половин година на главния прокурор и по думите му, вече тече разследване за корупционни схеми и измами.
Според енергийната стратегия до 2020 г. България трябва да изгради 2000 мегавата нови ядрени мощности, но никъде не е упоменато дали те ще идват от атомната електроцентрала в "Белене" или от разширение на АЕЦ "Козлодуй".
Синята коалиция настоя още Българския енергиен холдинг да бъде закрит, тъй като дейността му е безполезна. Социалистите пък от своя страна са против енергийна борса, тъй като държавата ще загуби контрола над енергийната политика и рискува тя да се превърне в инструмент за разграбване на бранша от крупния бизнес със солидни апетити в сектора.