Българите забогатели от депозити и пенсионни фондове

Близо 70 на сто от депозитите в банките се държат от едва 5% от домакинствата у нас.

01.06.2011 | 16:42
Българите забогатели от депозити и пенсионни фондове
Българите забогатели от депозити и пенсионни фондове

С над 12% се е увеличило богатството на българите за последната година. Това показва проучване на Уникредит Булбанк. Банковите депозити, заедно с активите на пенсионните фондове, имат основна роля за нарастването на спестяванията на домакинствата. Близо 70 на сто от депозитите в банките обаче се държат от едва 5% от домакинствата у нас. Освен това през последните месеци по-големите по размер вложения са нараснали, докато тези с по-малките спестявания са били изтеглени.
По думите на икономиста Милен Касабов “резултатите показват една много здравословна тенденция на подобряване на финансовия баланс на домакинствата, който наистина беше доста влошен  през последните няколко години, заради на много по-бързия ръст на дълга на домакинствата за сметка на спестяванията.”
Българите все повече предпочитат ипотечните кредити пред потребителските. Така от  началото на 2010 г.  досега за първи път от над 10 години задлъжнялостта на населението бележи спад.
“Оттук нататък очакванията ни са ръстът в дълга на домакинствата да става успоредно с намаляване на ръста на безработицата,” заяви икономистът Касабов.
На фона на растящите депозити на домакинствата е отчетен драстичен спад на потреблението.
Изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян подчерта, че ако
“тенденцията на умерен растеж на икономика се запази можем да очакваме и нарастваване на апетита за потребление в хората, които се усещат по-уверени за бъдещето си и съответно ще харчат повече пари”.
Спестяванията на населението са 6 пъти повече в недвижими имоти, отколкото в депозити. Независимо от това финансовото богатство застига жилищното.