Квалифицираните чужденци не желаят да работят в България

Това стана ясно по време на дискусия в БСК за прилагането на разрешителната “синя карта”.

31.05.2011 | 15:53
Квалифицираните чужденци не желаят да работят в България

България и Европейския съюз изпитват остра нужда от квалифицирана работна ръка. До 2035 г. в Евросъюзът ще липсват 24 милиона високопрофилирани кадри. Това заяви директорът на Европейския институт Любов Панайотова по време на дискусия в БСК за прилагането на разрешителната “синя карта”, даваща право на експерти от трети страни да работят и пребивават в страни от Съюза. Още през май 2009 г. Съветът на Европейския съюз взе решение за даване на право на експертни кадри от трети страни да могат да пребивават, заедно със семействата си, и работят на територията на ЕС.
Според Нели Щонова от Балканския институт по труда и социалната политика експертите ще имат право да живеят и работят в ЕС 4 години.
България трудно ще се конкурира с по-развитите западноевропейски страни в привличането на експерти от трети държави, отбеляза на свой ред Мъгърдич Хулиян
от Европейския институт. Причината според него е в по-ниското заплащане на труд у нас.
По думите на главния секретар на Българската стопанска камара - Петър Денев, проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка у нас вече е “безалтернативен”. Той заяви, че бизнесът в България недооценява този проблем и призна, че работодателите нямат опит в привличане на експерти.
Българският парламент въведе „синя карта” за достъп в страната ни на висококвалифицирани чуждестранни работници. Това стана с окончателното приемане на Закона за чужденците в България в средата на януари тази година. До този момент обаче няма данни за желаещи от трети страни да работят у нас.