Топлофикациите искат по-висока нощна тарифа

От ДКЕВР предлагат 10 процента поскъпване на топлото от 1 юли.

31.05.2011 | 14:26
Топлофикациите искат по-висока нощна тарифа
Топлофикациите искат по-висока нощна тарифа

Увеличаване с 10-15 процента на цената на нощната тарифа за електроенергия поискаха от топлофикационните дружества. Още в началото на годината  и трите електроразпределителни дружества поискаха различни увеличения на цените на тока. ЕВН, обслужваща Югоизточна България, предложи цената на тока да бъде увеличена с 5  % , ЧЕЗ, която отговаря за снабдяването на Западна България, настоя за  скок от 13 %, а от ЕОН - с 14  на сто  по-скъп ток. Според председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев разликите в дневните и нощните тарифи на тока ще са минимални.
„Разликите ще бъдат минимални,” отбеляза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той подчерта, че и сега това се вижда в крайните цени, независимо, че процентите са различни, „разликите за крайните потребители са сравнително малки и не се отразяват в някаква степен особеностите на електроразпределителните дружества”.
Сериозно увеличение се очаква на цената на топлинната енергия. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране предлагат 10 процента  поскъпване на топлото от 1 юли.
„Нощната тарифа на електроенергията конкурира и притиска топлофикационните дружества, но моето виждане е, че те трябва сами да намерят решение да си оптимизират доходите да инвестират  в по- ефективни технологии и да са конкурентоспособни,” заяви още председателят на ДКЕВР.
Ако бъдат приети предложенията на енергийния регулатор, в някои градове на страната, като Русе и Плевен,  абонатите на топлофикационните дружества ще плащат с 10 на сто повече. В столицата увеличението на топлата вода и парното ще бъде с по-малко от процент, докато за Пловдив, Варна и Перник се предвижда поскъпване от  почти 3 на сто.