В. “Пари” определи ДСК за Банка на 2010 г.

За първи път тази година самите банки са включени активно в съставянето на методологията по оценяването.

31.05.2011 | 09:48 Редактор:
В. “Пари” определи ДСК за Банка на 2010 г.
В. “Пари” определи ДСК за Банка на 2010 г.

ДСК  бе избрана за  „Банка на годината” в класацията на вестник „Пари”. Според журито, банката не е спряла да отпуска бизнес кредити въпреки кризата, с което е подпомогнала икономиката ни в труден период. Призът за корпоративно кредитиране спечели Societe Generale, а за банкиране на дребно – Unicredit Bulbank.
За първи път тази година самите банки са включени активно в съставянето на методологията по оценяването, заяви Виктор Димитров, съорганизатор на събитието от Ориенс.
Близо 85 процента от кредитните институции  в страната са участвали в анкетата на организаторите.
На фона на световна финансова криза родният банков сектор остава относително стабилен.
И ако е добре, че "в средносрочен план говорим за стабилност, то  ключовият въпрос остава отворен", коментира финансистът. А именно: откъде ще дойде ръстът за банковия сектор и икономиката и какво може да го провокира.
В класацията на в. “Пари” банките се оценяват в три категории: банкиране на дребно, корпоративно банкиране и специална категория.
В първите две категории организаторите определят най-добрите банки, според тяхната сфера на специализация. Третата категория е различна и зависи от актуалните приоритети на икономиката и бизнеса.
Класацията включва широк спектър от количествени и качествени индикатори и изхожда от перспективата, че представянето на една банка в крайна сметка засяга три основни групи - собственици, конкуренти и клиенти. Взимайки различни перспективи в отделните категории, стремежът на организаторите на класацията е да се оцени представянето на банките във финансово отношение, тяхната пазарна тежест, както и висотата на предоставяните услуги, развитие на дистрибуционни канали и други.