Бизнесът предпочита кадри с потенциал за развитие

Проблемите с кадровата криза не засягат само България. В световен мащаб има недостиг на квалифициран персонал.

30.05.2011 | 11:34
Бизнесът предпочита кадри с потенциал за развитие

Близо половината от работодателите в България изпитват сериозни затруднения при наемането на висококвалифициран персонал.
Най-трудно се намират инженери, мениджъри, управители и занаятчии, твърдят експертите от Manpower. На пазара на труда няма и достатъчно експерти в сферата на IT технологиите.
Една от основните причини,  заради която тези места остават незаети, е липсата на опит и технически умения в кандидатите за работа. При 26% от тях дори липсват академични знания, отбелязват експертите от Manpower. Така тези, които отговарят на изискванията, често поставят на работодателите, като условие за започване на работа, по-високо заплащане. Поради тази причина бизнесмените се отказват от услугите на кандидата. Почти 60% от работодателите се справят с проблема като назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие, а останалите предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции. Проблемите с кадровата криза не засягат само България. В световен мащаб има недостиг на квалифициран персонал. Всеки трети работодател в която и да е страна има затруднения в попълването на важните работни позиции във фирмата или предприятието му.