Съдбата на АЕЦ “Белене” ясна след месец

По думите на енергийния министър Трайчо Трайков, “вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и да представим нов проект на договор” за електроцентралата.

28.05.2011 | 13:28
Съдбата на АЕЦ “Белене” ясна след месец

Съдбата на проекта АЕЦ ”Белене” ще се реши след един месец. Това стана ясно по време на работна закуска на министъра на икономиката, енергетиката  и туризма Трайчо Трайков с журналисти на тема “Енергетиката до тук и в перспектива”.
Срокът за сключване на новото споразумение за строителството на електроцентралата е удължен до 1 юли, а не както беше предвидено на последната българо-руска икономическа среща до 1 юни.
Причината за това е, че все още липсва становището на английската банка HSBC, заяви енергиният министър Трайчо Трайков. Той обясни, че вероятно ще бъде представен нов проект по договора за атомната електроцентрала.
По думите на министър Трайков ”това е договор между двете държави, които се разбират, че ще правят ядрена централа. Осигурено е финансиране, ясно е, че там ще текат пари. По тази причина, вероятно ще трябва да се върнем в началото на лабиринта и да представим нов проект на договор”.
По темата за добива на шистов газ в България министър Трайков заяви, че проучванията ще бъдат направени от американската компания Chevron, предложила 30 млн. евро. Следващата седмица се очаква да бъде сключен и договорът по изпълнението на проекта.
По думите на министъра заявената от Chevron програма “надхвърля в пъти поставените минимални изисквания по сондажи, сеизмични проучвания и т.н”.
Във връзка със слуховете, че турската страна получава безплатен ток от нас, енергийният министър беше категоричен, че всеки мегават час се заплаща на страната ни. Той заяви, че електроенергията, която изнасяме за Турция, е на по-високи цени от тези, на които се предлага на вътрешния пазар като причината за това е, че две местни фирми са предложили по-високи цени за продукта, коментира още министър Трайков.