Сърбия взе на прицел престъпната мрежа около Младич

Сръбският президент разкри, че Младич се е радвал на значителна подкрепа на някои длъжностни лица.

28.05.2011 | 12:30
Сърбия взе на прицел престъпната мрежа около Младич

Сърбия ще разследва престъпната мрежа около Ратко Младич. Сръбският президент Борис Тадич заяви, че ще издирват защитниците на бившия командир на босненската сръбска армия.  Разследването ще бъде разширено, за да обхване всички, за които се предполага, че са му помагали да избегне ареста в продължение на 16 години. То ще обхване сръбските въоръжени сили и полицията.
Сръбският президент разкри, че Младич се е радвал на значителна подкрепа на някои длъжностни лица, но защитата отслабнала след свалянето на Слободан Милошевич през 2000 г. Усилията за залавянето на генерала се засилили, когато самият Тадич встъпил в длъжност през 2004 г.
Най-сериозната спънка се оказало семейството на Ратко Младич, който имал много близки хора не само в Сърбия, но и в Босна и Херцеговина, Македония и други страни в региона. 
Тадич подчерта, че помощниците на генерала също ще бъдат изправени пред съда. В резултат на разследването, в следващите няколко дни ще стане ясно какво точно се е случвало през последните години.
Президентът на Сърбия настоява Младич да бъде прехвърлен в Хага и съден за военни престъпления. Сръбски съдия вече реши, че Ратко Младич е в състояние да бъде екстрадиран. Семейството и правният му екип обаче изтъкват, че той е с влошено здраве и ще обжалват съдебното решение в понеделник.