Бъдещето на Сърбия обсъждат от НАТО във Варна

Страната ни за втори път е домакин на сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

27.05.2011 | 13:32
Бъдещето на Сърбия обсъждат от НАТО във Варна
Бъдещето на Сърбия обсъждат от НАТО във Варна

Близо 250 парламентаристи от страните-членки на НАТО, както и много наблюдатели и делегации от партньорски държави, се събират във Варна за пролетната сесия на Парламентарната асамблея на алианса. Форумът ще се провежда едновременно в комплекс “Ривиера” и в курорта Златни пясъци,  в периода от 27 до 30 май. Основна тема на срещата ще бъде бъдещето на Сърбия след ареста на бившия командир на босненската сръбска армия Ратко Младич и възможностите, които се отварят пред балканската страна за прием в НАТО и ЕС. Други темите, които ще се дискутират през следващите 4 дни, са положението в Афганистан, сигурността в Арабския залив и приоритетите на Алианса след срещата на върха на НАТО в Лисабон миналата година.
Ще се състои и закрита среща, посветена на сътрудничеството между НАТО и Русия, за която във Варна вече пристигна руският посланик в Алианса Дмитрий Рогозин.
За форума се очаква и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. На 30 май Расмусен, председателят на Парламентарната асамблея на НАТО Карл Ламерс, премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще направят обръщение към участниците в пролетната сесия. От българска страна в заседанията ще участват министрите на външните работи Николай Младенов, на отбраната Аню Ангелов и на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Темите, които българските министри ще засегнат са: бъдещето на НАТО след срещата в Лисабон през погледа на България, цялостната визия на страната ни за Алианса и българската гледна точка за енергийната сигурност.
Страната ни за втори път е домакин на сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Предишната се проведе в София през 2002 г. Тогава се прие Декларация за разширяването на Алианса, а само няколко месеца по-късно, на срещата на върха в Прага, България и още 6 европейски държави получиха официална покана да започнат преговори за присъединяване към НАТО.