Fitch подобри прогнозата си за България

Причините за решението са понижените нива на дълга и възстановяващата се икономика.

24.05.2011 | 11:31 Редактор:
Fitch подобри прогнозата си за България
Fitch подобри прогнозата си за България

Рейтинговата агенция Fitch повиши перспективата пред кредитния рейтинг на България от негативна на положителна, с което понижава вероятността от изпадане на “junk” територия, съобщи The Wall Street Journal. Причините за решението са понижените нива на дълга и възстановяващата се икономика.
Рейтингът на Fitch за България за чуждестранната и местна валута е съответно BBB- и BBB или респективно с една и две степени над т.нар. “junk” ниво, което се счита за неподходящо за инвестиции.
От кредитната агенция подчертаха, че повишаването е възможно, ако банковият сектор в страната покаже ясни доказателства за стабилизация, както и ако бюджетният дефицит и външния дълг продължат да се понижават. Сред евентуалните причини за въздействие в негативна посока са слабото вътрешно търсене и евентуално негативно въздействие от проблемите гръцки банки, посочват от Fitch.
Българският брутен вътрешен продукт регистрира повишение от 2.5% през първото тримесечие спрямо същия период преди година, благодарение на износа, отбелязват от Fitch. Очакванията на рейтинговата агенция са БВП на страната да се повиши с 3% през тази година и с 3.8% през следващата, спрямо 0.2% през 2010 г.