fallback

Орхан Памук - Доктор хонорис кауза на СУ

Нобеловият лауреат пристигна за първи път в България.

20.05.2011 | 09:22 Автор: Доника Ризова

Световноизвестният турски писател Орхан  Памук  бе удостоен с почетен знак Доктор хонорис кауза на Софийският университет „Св.Климент Охридски". Развълнуваните му почитатели, изпълниха аулата на Алма Матер.„Един от най-влиятелните гласове на литературата“, както го наричат критиците, благодари на българските си читатели, прехвърляйки мост между миналото на България и Турция и днешната история, която се пише от два близки народа.

"Когато говорим за държавите България и Турция първото нещо,което си спомняме е историята.Ние имаме дълга обща история и тя не е хубава.Това е кървава история.От друга страна ние сме свободни човешки същества ,свободни граждани граждани на света.Ние сме в позиция да разпознаем героите в нашата история.Но в тази история има и много общисъпреживявания за период от 500 години-ние сме имали общ живот и чувства.За мен историята не е това,което са направили кралете и султаните.За мен историята-това са хората.Хората,които векове наред са живели заедно,споделяли с празници,традиции и битие.И за времето,което бях в София видях,че българите и турците в момента споделят един и същ ежедневен начин на живот."

Романите на Орхан Памук са преведени на над 50 езика и се продават в близо 70 държави. В България книгите му се радват на огромен интерес. До края на годината предстои да излязат на пазара третите издания на най-популярните му творби- “Името ми е червен”, “Бяла крепост”, “Сняг" и " Истанбул”. Памук е почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а през 2005 г. списание Time го включва в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

fallback
Още от България
fallback