4,6 млн. лв. за ремонт на правосъдното министерство

Средствата са за сградата на Специализирания съд.

18.05.2011 | 16:31
4,6 млн. лв. за ремонт на правосъдното министерство

Правителството предостави допълнителни 4,6 млн. лв. по бюджета на Министерството на правосъдието за 2011 г. и възложи на министър Маргарита Попова да организира провеждането на обществена поръчка по реда на Наредбата за възлагане на специални обществени поръчки, за да бъде осигурена дейността на специализираните органи на съдебната власт.
Специализираният наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура бяха създадени с последните промени в Закона за съдебната власт. Очакванията са те да доведат до по-бързо решаване на делата срещу организираната престъпност.
За нуждите на специализираните съдебни органи беше предоставено правото на управление върху част от сградата на ул. „Черковна” №90 в София. С отпуснатите от правителството средства ще се осигурят дейностите по проектиране и извършване на преустройство на сградата, в т. ч. възлагане на надзор и контрол, както и дължими плащания, произтичащи от собствеността на имота.
На ул. "Черковна" №90 на 23 април 2008 г. бе открита новата сграда на ДАНС. Според тогавашния председател на агенцията, Петко Сертов, сградата е изградена по всички изисквания на служба за сигурност на страна от ЕС.
Сумата, отпусната от МС за ремонт на част от сградата на ул. "Черковна" №90, е равна на два пъти годишния бюджет за капиталови разходи на ДАНС за 2009г., съгласно отчета на МФ.
От 5 януари 2011 г. на същия адрес се премести и Държавната агенция по сигурност на информацията.