Новите договори с Газпром ще са краткосрочни

Енергийният министър Трайчо Трайков е "за" 6-годишни договори с руския газов гигант за доставки на газ.

17.05.2011 | 15:53 Редактор: Петко Трухчев
Новите договори с Газпром ще са краткосрочни

Новите договори за доставка на природен газ с руския Газпром ще са краткосрочни, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Правителството няма намерение да се обвързва с руския монопол, тъй като се надява след 2017 г. България да има и други доставчици на синьо гориво, като бъдещият газопровод НАБУКО, който ще доставя газ от Азербайджан и интерколекторните връзки с Гърция и Румъния. Очакванията са те да са готови още през 2014 г.
"6-годишен договор не се счита за дългосрочен,” заяви енергийният министър Трайчо Трайков. - “Позицията отразява намеренията, които ще отстояваме, така че в крайна сметка договорите за доставките да са съобразени с възможностите ни за алтернативни доставки."
Министър Трайков подозира, че осъденият бизнесмен Христо Ковачки е прехвърлил фирмите си в офшорната зона на Сейшелските острови. В този случай няма какво да се предприеме срещу него, тъй като собствениците на офшорните фирми се пазят в тайна.
"Естествено е, че няма как да знаете фирми, които са регистрирани в офшорни зони, на кои собственици принадлежат,” подчерта министър Трайков, като отбеляза, че това е официалната позиция. “Неофициално всички подозираме за какво става дума- оптимизиране на собственост, данъци и т.н."
Ако Ковачки действително стои зад офшорните фирми на Сейшелите, то присъдата му е била напразна. Чрез новите си фирми той ще ползва данъчни облекчения. Освен това офшорните фирми не са задължени да водят счетоводство, което е предпоставка за укриване на доходи и пране на пари.