Nabucco поскъпнал до $15 млрд.

По неофициални данни стойността на проекта е скочила от 7,9 млрд. първоначално.

05.05.2011 | 14:16
Nabucco поскъпнал до $15 млрд.

Магистралният газопровод от Туркменистан и Азeрбайджан до ЕС е поскъпнал, съобщава Reuters като се позовава на източник от Турция, която участва в проекта, заедно с още 5 държави. По неофициални данни стойността на проекта е скочила от 7,9 млрд. долара  първоначално до приблизително 15 млрд. долара.
Агенцията съобщава, че няколко участници в консорциума Gas Pipeline International не са съгласни със сумата и настояват за преоценка. Така приемането на окончателното инвестиционно решение по газопровода може да се отложи до 2012г. във връзка с поскъпването на проекта и неуточнения въпрос за доставките на газ.
През 2010 г. стартът на проекта бе отложен от октомври миналата година за 2011 г. заради усложненията в преговорите за доставка на синьо гориво от Азербайджан.
В Nabucco участват OMV Gas GmbH (Австрия), Botas (Турция), Bulgargaz (България), S.N.T.G.N. Transgaz S.A. (Румъния), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Унгария), RWE (Германия). Всеки от участниците има равен дял - по 16,67%.