Животът в България поскъпва

528 лв. са необходими на член от семейството, за да покрие жизнения стандарт в България.

03.05.2011 | 14:03 Редактор:
Животът в България поскъпва
Животът в България поскъпва

Животът в България става все по-скъп. Това сочи анализ на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.
Според профсъюза през зимата цените на стоки и услуги са се повишили с над 3  на сто. С регистрирания скок на цените през втората половина на 2010 г. поскъпването на живота през миналата година достигна 10 на сто.
От КНСБ са категорични, че поне 528 лв. са необходими на човек, за да живее нормално. Това означава, че всяко четиричленно семейство трябва да има доходи над 2000 лв., за да не търпи лишения. По-скъпата издръжка се дължи основно на повишените цени на горивата, електро- и топлоенергията от началото на годината.
От анализа на КНСБ става ясно още, че поскъпването на основните хранителни стоки е резултат от световна тенденция. През 2011 г. цената на хляба се е повишила с 10 %.
И докато цените растат, доходите на семействата падат. С 1.5 % са се стопили  приходите на домакинствата за миналата година.
Всеки, който печели под 200 лв., се счита за беден, сочи анализът на синдикатите. Резултатите от проучването показват, че бизнесът все още изпитва финансови трудности и не може да осигури по-високи заплати.
От КНСБ настояват за увеличаване на минималната работна заплата в най-скоро време. Ръстът ще увеличи потреблението и е предпоставка за по-голям икономически растеж, макар и на минимални нива, категорични са синдикатите.