Манева: Готвим глоба на Ковачки за 119 млн. лева

Санкцията може да бъде наложена, ако не бъдат върнати на централния регистър квоти за 18 млн. лв.

29.04.2011 | 10:50
Манева: Готвим глоба на Ковачки за 119 млн. лева
Манева: Готвим глоба на Ковачки за 119 млн. лева

Глоба от 119 млн. лв. заплашва собственика на ТЕЦ „Брикел” в Гълъбово Христо Ковачки. Това заяви пред БТА заместник-министърът по околната среда и водите Евдокия Манева. Санкцията може да бъде наложена, ако не бъдат върнати на централния регистър квоти за 18 млн. лв. Оказва се, че топлофикационното дружество е работило над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година.
Работата на топлоцентралата продължи и през зимата, заради липсата на алтернатива за отопление на училищата, социалните и здравните заведения в Гълъбово. Ковачки е подал заявление в министерството през миналия месец и съгласно графика комплексно разрешително може да му бъде издадено в края на август. Към него, обаче, има изискване за  наличието на ефективно работеща инсталация за очистване на серните газове, каквато все още няма. Освен това, трябва да  купи  квоти за 18 млн. лв., които да се върнат на националния регистър. Когато се спазят тези условия, котлите ще могат да бъдат пуснати отново в действие, обясни зам.-министърът.
„Нямаме намерение да правим отстъпки”, каза заместник –министър Манева. Тя припомни, че на страната е наложена наказателна процедура за наднорменото замърсяване на въздуха.