Големите фирми дават по-високи заплати

Данните на синдиката сочат, че от януари до март включително миналата година - работниците в големи фирми и предприятия взимат с над 40 лева повече от тези, които работят в малките.

29.04.2011 | 10:44
Големите фирми дават по-високи заплати

Големите фирми плащат по-високи заплати на своите служители. Това показва национално проучване за пазара на труда на КНСБ. Данните на синдиката сочат, че от януари до март миналата година - работниците в големи фирми и предприятия са взимали с над 40 лева повече от тези, които работят в малките.
Още по-високи са заплатите в средните предприятия. Там служителите получават всеки месец с над 70 лева отгоре, спрямо тези, които се трудят в малки фирми.  През второто тримесечие разликата е дори два пъти по-голяма в полза на работещите в средно големите предприятия. Техните заплати са били със 130 лева по-високи от тези на малките.
Изследването обаче не дава отговор дали разликата не идва от това за евентуално намаляване на възнагражденията в малките предприятия. От КНСБ отчитат като предимство, че работниците в почти половината предприятия имат колективен трудов договор.
Синдикатите изразяват безпокойство от факта, че все още има ниска гъвкавост на труда. Малко от хората избират да работят на две места. Голяма част от тях са изразили притеснение, че така могат да изгубят работните си места.
Проучването показва още, че работата на повече от едно място е по-типична за наетите в сектора на услугите. Много от средно големите и малките предприятия принуждават работниците си да бъдат наемани за половин работен ден. Не са изолирани случаите, когато вместо договорените 4 часа работно време, служителят да работи повече, без да се уточнява дали това му се заплаща. За средно 6 от 7 заети на непълно работно време с основно или по-ниско образование причината е принудителна.
Най- чести случаи за работа на непълно работно време се наблюдават в строителството, транспорта, хотелиерството и ресторантьорство служители.