S&P ревизира прогнозата си за кредитния рейтинг на САЩ

Важен сигнал към цялата глобална икономика бе понижената перспектива на Америка от стабилна на негативна.

19.04.2011 | 12:23
S&P ревизира прогнозата си за кредитния рейтинг на САЩ
S&P ревизира прогнозата си за кредитния рейтинг на САЩ

Кредитната агенция Standard&Poor’s ревизира прогнозата си за кредитния рейтинг на Съединените американски щати от стабилна на негативна, потвърждавайки рейтинга от ААА. Доста остри думи изказаха анализаторите от агенцията, които поставят под въпрос изпълнението на бюджетните предизвикателства до 2013 г. Намаляване на кредитния рейтинг е възможно при липса на единомислие от страна на политиците за решаване на проблемите с бюджетния дефицит и огромната задлъжнялост на страната.
Независимият анализатор Френсис Лън подчерта, че проблемът е в притеснението на рейтинговата агенция по отношение на това как “американското правителство управлява своя дълг, плюс гръцките проблеми от миналата година, когато ЕЦБ и МВФ се обединиха, за да спасят Атина от банкрут.” По думите на Лън Гърция е “толкова задлъжняла, че наистина не може да си позволи да плати това, което дължи и така създава напрежение по целия свят.”
Възможно е да има политически противоречия не само вътре в Конгреса, но и между Конгреса и администрацията, дори и в цялата страна.
Според основния макроикономически сценарий на кредитната агенция се очаква 3% годишен ръст в САЩ и постепенен спад на правителствения дефицит, но задържане  над нивата 6% от БВП чак до 2013 г. В резултат, нетната правителствена задлъжнялост би достигнала 84% от БВП до 2013 г.