Areva защитава интересите ни за АЕЦ "Белене" и "Козлодуй"

Премиерът Бойко Борисов, благодари на френската компания, че при затварянето от първи до четвърти реактор на АЕЦ "Козлодуй", ни е защитила пред ЕС.

13.04.2011 | 00:00
Areva защитава интересите ни за АЕЦ

България има нужда от лоби и защита на ядрените си мощности. Това каза премиерът Бойко Борисов след като изпълнителните директори на Areva и Българския енергиен холдинг подписаха меморандум за сътрудничество. Споразумението обхваща 4 области на действие- ядрени проекти за  АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлодуй”, квалификацията на кадри в ядрената енергетика, ядрена безопасност и възобновяемите енергийни източници.
"Няма спор или въобще коментар по това каква експертиза притежава този екип. Надяваме се до първи юни те да ни дадат няколкото основни параметра, които ни касаят: необходимост от производство на електричен ток, пазар в региона, цена на централата,  структуриране на компанията,” заяви премиерът Бойко Борисов. Той  благодари на Areva, затова, че при затварянето  от първи до 4-ти реактор, компанията и френската страна са били най- големите защитници тези реактори да не бъдат затворени.
Премиерът допълни още, че "разчитаме на това, че в следващите години ще продължат да работят 5-ти и 6-ти реактор.” По неговите думи „атаката в Европа - на зелени, на природозащитници, на цели правителства” ще бъде зверска относно старите централи, каквато е и „Козлодуй”, а България „без 5-и и 6-и реактор ще фалира."
Според изпълнителния директор на Areva Ан Ловержон България е много специален партньор и е необходимо да се анализира случилото се в Япония по отношение на ядрената безопасност.
"Като Франция, и България е пионер в ядрената енергетика в Европа и подкрепя ядреното развитие през последните 60 години,” подчерта Ловержон. – „Нашето сътрудничество беше пълноценно, стартирайки с един модерен проект с 5 и 6 ядрени реактори и продължаващи с предварителните договори по завършването на ядрената програма," коментира още директорът на Areva.
Енергийният министър Трайчо Трайков изтъкна на свой ред удовлетворението на българската страна от сътрудничеството с френската компания в проекти за нови ядрени мощности. Те включват евентуалните нови реактори на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на централата, както и потенциалното изграждане на АЕЦ „Белене”.
"Важно е да се знае, че по всички критерии това е най- голямата европейска компания с непрекъснат опит в ядрената енергетика, за разлика от други компании, които са били в тази индустрия," подчерта  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. - "Има добра експертиза при изграждането на офшорни вятърни турбини позиционирани в морето. При реализация на проекти в тази сфера ще обмислим възможностите за производство на такива турбини в България," каза още енергийният министър.