Правителството свива бюджетния дефицит до 2014 г.

Няма да променя преките данъци, но акцизите скачат.

13.04.2011 | 12:04
Правителството свива бюджетния дефицит до 2014 г.
Правителството свива бюджетния дефицит до 2014 г.

Правителството одобри намаляване на бюджетния дефицит до половин процент от Брутния вътрешен продукт до 2014 година. В бюджетната прогноза планира още свиването на дефицита през следващите три години да става при запазване на нивата на преките данъци. Част от мерките предвиждат, обаче, плавно повишаване на някои акцизни ставки.
Очаква се дупката в бюджета по консолидираната фискална програма да бъде намалявана съответно от 1,5 на сто през 2012 г., през 1 на сто през 2013 до 0,5% през 2014 година.
Прогнозите в средносрочен план са за устойчиво възстановяване в развитието на световната и европейската икономики. Очаква се това да окаже положително въздействие и върху българската икономика. В рамките на прогнозния период се предвиждат умерени темпове на растеж в рамките на 3,6% до 4,4 на сто.
Министерският съвет разгледа макроикономическите и фискални предизвикателства, пред които е изправена икономиката, и протичащите реформи. Предвижда се провеждането на фискална политика, основана на ниски данъци, ограничена преразпределителна роля на държавата и спазване на ограниченията, наложени от Пакта за стабилност и растеж. Правителството си поставя цел да ограничи преразпределителната си роля на ниво до 40% от БВП, като в него се включат и вноските в общия бюджет на ЕС, разходите за сметка на помощта и съответно националното финансиране.