България има потенциал за енергоспестяваща икономика

Това стана ясно по време на организирания Форум за Югоизточна Европа на тема енергийната ефективност в София.

13.04.2011 | 00:00
България има потенциал за енергоспестяваща икономика

Вътрешното енергийно потребление не може да бъде удовлетворено само от възобновяеми енергийни източници. Атомната енергия и за в бъдеще ще има съществен дял в покриването на тази консумация.  Това е становището на директора на Агенцията за държавна ефективност инженер Кольо Колев. 
 “Всичко трябва да върви паралелно – да се развива енергийната ефективност, възобновяемите енергии и атомната енергетика като цяло,” коментира инж. Колев.
България има много висок потенциал за развитие на енергоспестяването във всички сектори на българската икономика.
Енергийната интензивност при крайното потребление в България  е с 25 процента над средното ниво за Европа.
България като страна член  на Европейския съюз разработи и изпълнява национален план за енергийна ефективност. В него е заложено  9 процента повишение на енергийната ефективност до 2016 година. Това трябва да се случи при  държавните и общински сгради. Следват промишлените предприятия с годишно потребление над 3 хиляди мегават часа електроенергия. Търговците на енергия, електро и топло- енергия, газ, твърди и течни горива също са приоритетна група при постигането на енергийна ефективност.
На този етап, обаче, произведената енергия от соларни системи и ветрогенератори, остава значително по- скъпа, в повечето случаи заради първоначалната инвестиция и внедрените системи. Тенденциите са енергията от възобновяеми енергийни източници да става все по- достъпна и за обикновения потребител.