МВР усвои на 100 % парите по Шенген

Правителството се надява да бъдем приети през юли.

11.04.2011 | 17:25 Редактор: Петко Трухчев
МВР усвои на 100 % парите по Шенген

Министерството на вътрешните работи е успяло да усвои напълно отпуснатите средства по Шенген в размер на 128 млн. евро за покриване на техническите изисквания. 3 хеликоптера; 11 кораба, от които 6 речни и 5 морски, високопроходими автомобили и различни видове мобилни устройства са шенгенските придобивки на силовото ведомство. В края на месеца предстои да бъде представен финалният доклад на Европейската комисия за готовността на България и Румъния за присъединяването им към Шенген.
През февруари комисията съобщи, че ще обяви решението си за готовността на двете страни до 2 май. Според предварителния доклад на работната група по Шенген България вече покрива всички критерии. Във вторник наша делегация заминава за Брюксел, където ще отговаря на въпроси пред Комисията по вътрешен ред и сигурност за надеждността на страната ни. В края на месеца пък на посещение у нас пристига френският министър на вътрешните работи Клод Геан. Франция е една от страните, които остро се противопоставят на българското членство в Шенген. 
Германия, Франция и Холандия продължават да настояват за по-добри резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, въпреки, че тези области не са част от критериите за Шенген. Заради България и Румъния, Брюксел обмисля нов механизъм за оценка за страните-членки. Така ЕК си запазва правото да ни накаже или отстрани  от Шенген,  ако нарушим  критериите след приемането ни – нещо, което сегашният договор за Шенген не допуска.