Пчеларите се оплакват от ниската изкупна цена на меда

Над 70 % от европейските субсидии за пчеларство вече са усвоени, похвали се зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

11.04.2011 | 16:59 Редактор:
Пчеларите се оплакват от ниската изкупна цена на меда
Пчеларите се оплакват от ниската изкупна цена на меда

Производителите на мед са недоволни от ограничението, което им налага Брюксел за търговия с продуктите им. Ниската изкупна цена на меда е накарала 23-ма производители да отворят магазини за директни доставки до крайния потребител само за 1 месец. Въпреки че е производител Стефан Стефанов, продава буркан мед в магазина си за 8 лв. Същата е и цената в магазините след доставка от дистрибутори. Производителят разчита да привлича клиентела с качество, но негодува, че от Брюксел му налагат ограничение от 2 тона годишна директна продажба. Останалото количество  от стока той отново трябва да изтъргува чрез прекупвач.
Цента на едро е с 50 % по-ниска, „което не ни удовлетворява и затова искаме да си правим директни продажби,” подчертава производителят на мед Стефан Стефанов. По думите му „когато се реши въпросът с директните производители, тогава и цените ще се коригират по друг начин. Според него цената на меда се определя от пазара.
Пчеларството се нарежда на второ място по успешна реализация след земеделието. Над 70 % от европейските субсидии за отрасъла вече са усвоени, похвали се зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова. Доказателство за това е двойно нарасналият брой на пчелните семейства у нас. В момента те са 600 хил., докато преди 2 години са били наполовина. След 2014 г. обаче е твърде възможно помощите за пчеларите да бъдат спрени.
“В момента общата селскостопанска политика позволява да си получават парите на хектар, но те казват защо например да не се подпомагат на кошер,” подчерта зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.
В същото време, родната продукция е застрашена от нелоялна конкуренция. Само преди седмица Агенция Митници съобщи, че на пазара у нас са внесени 120 тона мед от Китай за годишна продажба.