Домакинствата излизат последни от кризата

От гледна точка на сигурността на доходите, най-защитени от кризата са пенсионерите, дори и с понижена покупателна способност.

11.04.2011 | 15:25 Редактор:
Домакинствата излизат последни от кризата
Домакинствата излизат последни от кризата

Всеки 5-ти българин продължава да е под въздействието на финансовата криза, сочи анализ на Институт “Отворено общество”.
Няма промяна в доходите на домакинствата през последната една година, въпреки сигналите за подобряване на макроикономиката. В този смисъл  краят на кризата ще бъде почувстван най-късно от населението.
“Подобренията, които са се случили до октомври миналата година остават непроменени,” коментира Георги Стойчев, изпълнителен директор на Институт Отворено общество. - “От октомври до март не се забелязва съществено подобрение в усещането на хората за ефекта от кризата върху техните домакинства,” допълва още Стойчев.
От гледна точка на сигурността на доходите, най-защитени от кризата са пенсионерите, дори и с понижена покупателна способност. По-високите цени са принудили българина да се лишава от елементарни нужди. Всяко трето семейство пести най-вече от ток, вода и отопление. Дрехите и храната са следващите стоки, за които домакинствата не предвиждат средства в месечния си бюджет. Това е и причината за понижение на потреблението на вътрешния пазар.
Кризата у нас е направила разликата бедни-богати още по-осезаема. За сравнение в останалите страни от Европейския съюз тенденцията е към заличаване на социалното неравенство.