Британската HSBC ще е консултант за АЕЦ “Белене”

Енергийният министър Трайков подписва консултантски договор с британската банка HSBC за допустимото оскъпяване на проекта АЕЦ Белене.

11.04.2011 | 13:22
Британската HSBC ще е консултант за АЕЦ “Белене”
Британската HSBC ще е консултант за АЕЦ “Белене”

Енергийният министър Трайчо Трайков подписа консултантски договор с британската банка HSBC за АЕЦ “Белене”. Финансовата институция  трябва до два месеца да посочи допустимото оскъпяване на проекта. Разчетите ще послужат за преценка  доколко построяването на централата ще бъде изгодно за страната ни.  По думите на премиера Бойко Борисов, това ще стане факт, ако продажбата на електричеството, произведено от централата, е на цена, която може да се търгува на външния, а не на вътрешния пазар.
Разчетите на британския консултант ще послужат за взимане на политическото решение за АЕЦ “Белене”, което се очаква да бъде взето на 1 юни. Министър Трайков е категоричен, че окончателните решение за строежа на втората атомна централа у нас ще бъде съгласувано с експерти от финансовото министерство. Финансовият министър Симеон Дянков потвърди, че  негови експерти вече работят за подпомагане на подписването на договора за изграждането на централата.