Военните настояват за по-висок бюджет

1,5 % от БВП за отбрана, предложи министърът на отбраната Аню Ангелов.

26.09.2011 | 17:52 Редактор:
Военните настояват за по-висок бюджет
Военните настояват за по-висок бюджет

Военните искат по-голям бюджет за 2012 г. Преговорите с финансовото министерство все още не са започнали, но министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи, че има уверението на финансовия министър Симеон Дянков за увеличаване на парите за военните.
Военният министър посочи, че разчетите на военното ведомство са за увеличение на бюджета за отбрана в абсолютен размер. В момента средствата в Министерството на отбраната не са достатъчни за покриване на разходите по издръжката на военните ни мисии в Афганистан и Косово, както и участията на морските фрегати. При извънредни ситуации, каквато беше участието на Дръзки в конфликта с Либия, ведомството е отделило средства от бюджета си без да разполага с пари за извънредни ситуации. Така министерството отлага плащания към свои доставчици.
Увеличение на заплатите би имало само, ако има нова индексация на минималната работна заплата. До 2020 г. амбицията на правителството е да се заделят средства за армията в размер на 1,5 % от БВП. За настоящата година бюджетът на военните е 210 млн. лв.