Режим на парното в София няма да има

Столичната топлофикация ще покрие в срок първите вноски от разсроченото плащане към Булгаргаз.

09.02.2011 | 00:00 Редактор: Мариета Иванова
Режим на парното в София няма да има

Режим на парното в София няма да има, тъй като столичната топлофикация ще покрие в срок първите вноски от разсроченото плащане към Булгаргаз. Това съобщи новото ръководство на общинското дружество. Първият транш от 90 млн. лева ще бъде изплатен в четвъртък. Общият размер на задълженията към момента, обаче, е около 500 млн. лева.
В студени дни Топлофикация-София ползва гориво за по 100 хил. лева на час. Сметката за газ само за януари е близо 80 млн. лева. За да стабилизира финансовото състояние на компанията, новото ръководство е изготвило пакет от оздравителни и инвестиционни мерки. Плановете предвиждат намаляване на загубите от 18 на 7 млн. лева, подмяна на остарелите абонатни станции и ремонт на част от тръбите.
Очаква се парите за ремонти да дойдат от повишаването на събираемостта. В същото време, нови конкретни мерки в тази посока не са предвидени. Топлофикация-София ще продължи да преследва длъжниците си по съдебен път. Част от лоялните абонати ще получават отстъпки от таксите като бонус, но това ще става на лотариен принцип като шанс за успех ще има един на всеки 100 напълно изрядни клиенти. Към момента услугите на дружеството ползват над 400 хиляди домакинства. Само 1/5-та от тях са редовни платци.