Половината българи ще се преброят електронно

Такива са очакванията на Националния статистически институт.

09.02.2011 | 11:54 Редактор: Мариета Иванова
Половината българи ще се преброят електронно
Половината българи ще се преброят електронно

Броят на преброените по Интернет българи ще достигне почти половината от населението на страната, прогнозираха от Националния статистически институт. Възможността за он-лайн преброяване важи до 12 часа през нощта на четвъртък срещу петък. С направената регистрация трябва да се преброят всички лица, които обичайно живеят в жилището, в това число и временно присъстващите. При желание за електронно преброяване на близки хора, които живеят в друго жилище, трябва да бъде направена нова регистрация с личните данни на едно от преброяваните лица.
Анкетната карта съдържа 34 въпроса, които имат за цел да осигурят информация за възрастта, образованието, трудовата дейност, семейното положение и жилищните условия на българите. След попълването на анкетната карта, преброилите се получават уникален 10-цифров код, който трябва да представят на анкетьорите при посещението в дома им.
Вторият етап от преброяването започва в 8 часа сутринта в петък. Преброителите, посещаващи жилищата, ще събират кодовете, получени след попълване на въпросниците в Интернет и ще издават хартиени карти на останалите граждани. Телефонът за проверка на данните на преброителя е 0 700 16 310. Кампанията продължава до края на месеца.