Пламен Цветанов: "България е най- бедната страна в Европа"

В същото време икономиката на страната ни е близо пет пъти по-енергоемка от редица страни в Европа.

22.11.2010 | 00:00
Пламен Цветанов:

Проектът за газопровода “Южен поток” не може да бъде част от стратегията за диверсификация на енергийните източници у нас. Това заяви днес енергийният експерт проф. Пламен Цветанов по време на пресконференция, организирана от Асоциацията на българските енергийни агенции. По думите му за последните 10 години не е направено нищо за диверсификация на вноса на енергийни източници. Проф. Цветанов отбеляза още, че "Южен поток" е алтернатива на европейския "Набуко”, но не и диверсификация.
Други проблеми на проекта, според проф. Цветанов,  са несъобразяването с фактори като изменението на климата, енергийната зависимост и високите цени на енергийните доставки.
Въпросът за модернизация на съществуващите енергийни мощности напълно липсва в новата енергийна стратегия, смята експертът. Според него страната ни трябва да работи върху ограничаване на непрозрачните приватизационни сделки и върху спирането на манипулациите с целите, статистиката и планирането. Той допълни още, че е важно в следващите години да се увеличи значително енергийната сигурност,  с което е пряко обвързано един от националните ресурси, а именно ядреното гориво.
По време на пресконференцията енергийният експерт отбеляза още, че България е най- бедната страна в Европа, тъй като брутният вътрешен продукт на глава от населението е 3270 евро, което е близо 10 пъти по- ниско ниво от средното за ЕС. В същото време икономиката на страната ни е близо пет пъти по-енергоемка от редица страни в Европа.
Асоциацията на българските енергийни агенции участва в общоевропейско изследване на енергийните системи, което обединява проучванията на 26 изследователски центъра от Европа, Индия, Бразилия, Турция и Китай. Това е първият анализ, който дава препоръки за енергопотреблението и електроснабдяването до 2030 г. Резултатите за България показват, че при реализация на всички започнати и предвидени проекти, страната ни ще разполага с огромен излишък от електропроизводствени мощности.
Експертите от Българската енергийна асоциация посъветваха управляващите да се съсредоточат върху преразглеждане на енергийната стратегия, тъй като в сега съществуващите текстове липсват алтернативи на газови доставки и интегрирано енергийно планиране.