Първанов разкритикува “менторския” тон към ромите

Позицията на президента е, че действията спрямо българските и румънските роми се разминават с европейските ценности, установени много преди страната ни да бъде приета в Европейския съюз.

12.11.2010 | 00:00 Редактор: Мариета Иванова
Първанов разкритикува “менторския” тон към ромите

Това, което стана с изгонването на българските и румънските роми от Франция, не е добър европейски тон, заяви днес в Борован президентът  Георги Първанов.
С назидателен тон, още повече, използван от дипломати, ромският въпрос няма да бъде решен, коментира още държавният глава.
„Ако аз показвам някаква нервност в случая, то е защото изказването на френския посланик ми прозвуча менторски. Ние добре си знаем проблемите, свързани с ромския въпрос. Правителства наред, в това число и сегашното, полагат не малко усилия, за да намерят реалната социална и образователна интеграция на ромите,” коментира още държавният глава. По думите му проблемът не може да бъде решен с един замах, тъй като е трупан с години. Назидателният тон по- скоро създава напрежение, отколкото решения, категоричен е президентът.  Държавният глава се противопостави и на предложението на френския посланик у нас Етиен дьо Понсен България да назначи министър за интеграцията на ромите.