Преяждането по празниците може да причини здравословни проблеми, дори могат да застрашат живота. Това предупреждават специалистите.
Доказват го и статистиката след като на Коледа има регистриран огромен брой пациенти с инфаркт вследствие на преяждане с мазни и тежки храни. Те са били приети в "Пирогов".
Българинът обича да си похапва и не само по Коледа.
"Лошите хранителни навици, които хората възприемат и липсата на двигателна активност са само част от нашия начина на живот", заяви хранителният консултант Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR.
Оттам идват и заболяванията, особено опасно е времето около коледните празници.
"Защото се развиват едни каскадни физиологични процеси в организма от преяждането, които могат да доведат до животозастрашаващи състояния", коментира доц. д-р Михаил Радионов.
Най-застрашени са стриктно постещите.
"Захранването трябва да става без да се прекалява с мазнините, с пържените неща и с тежките червени меса", добави доц. д-р Михаил Радионов.
В дните след Бъдни вечер и Коледа са били приети 9 души с миокардни инфаркти, включително и млад мъж. Причината била взривоопасна комбинация от рязка смяна топло и студено, както и преяждането с мазни и тежки храни.
"Всичко това нещо в комбинация с алкохол, който е един мощен дразнител на стомаха", коментира още доц. д-р Михаил Радионов.
Същите опасности ни дебнат и около Нова година. А специалистите съветват избирайте качествени и леки храни и внимавайте с чашките.