fallback

Гърмен отново на протест срещу незаконното строителство в ромския квартал

Хората искат местен референдум, който обаче е отхвърлен от Общинския съвет

22.11.2016 | 22:47 Автор: Ирина Георгиева

Гърмен излезе на протест срещу продължаващото бездействие на институциите по проблема с незаконното строителство в ромския квартал Кремиковци.

Хората искат референдум, който обаче е отхвърлен от Общинския съвет.

Повече от година след масовия бой между роми и други жители на Община Гърмен, гетото продължава да съществува. И в него продължава да се строи незаконно.

А сред обитателите на ромската махала върлува Хепатит А. Местните жители са силно обезпокоени.

"Тяхното ненастаняване води и до такива неща - до Хепатит, а утре и други неща", заяви Делян Тошев от Сдружение "Бъдеще за община Гърмен". 

От болницата в Гоце Делчев потвърдиха, че там са хоспитализирани 10 души от ромски произход. Жителите на Гърмен продължават да настояват с местен референдум да се реши дали да бъде изготвен подробен устройствен план, който би узаконил вече изградените постройки. 

"Ние сме спазили всички процедури, съгласно закона за референдумите, внесли сме го в Общинския съвет. Той трябва да се произнесе и да насочи дата за провеждането на референдум, а те взеха абсурдното решение със седем на шест гласа да не се провежда, което нямат това право по закон"

"Няма да се откажем. Трябва да се знае категорично. Изобщо не се взимат никакви мерки и ако трябва ще излезем пак на улицата"

Кметът на Община Гърмен Минка Капитанова днес не беше открита за коментар. Протестиращите заплашиха с гражданска подписка за оставката й, ако не получат отговор на исканията си.

Миналата пролет в продължение на месец Гърмен се прочу с ежедневните митинг-протести, на които хората настояваха принудително да бъдат премахнати 124 незаконни къщи, за чието събаряне има заповед от ДНСК-а още през 2011 г. Днес в една от тях празнуваха кръщене.

fallback
Още от България
fallback