fallback

Журналисти: Победата на генерал Румен Радев не е на БСП

ГЕРБ имаше по-добри кандидати от Цецка Цачева, коментираха Мира Баджева и Милена Фучеджиева за Bulgaria ON AIR

13.11.2016 | 21:44 Автор: Ирина Георгиева

"Хората, които подкрепиха генерал Румен Радев на президентските избори, не се припокриват с избирателите на левицата. Това е протестен вот, типичен протестен вот срещу Бойко Борисов и срещу управлението на ГЕРБ".

Това заяви журналистът Мира Баджева за Bulgaria ON AIR. 

Победата е за генерала, потвърди и журналистът Милена Фучеджиева. Според нея сега е сезонът на политиците, които не са политици.

Запитани какво ще се случи сега, ако Правителството си подаде оставката, Баджева коментира, че въртележката е сложна - "Това не е просто изведнъж да се започне със Служебен кабинет или нещо от този род. Дават се мандати, връщат се ... има консултации, има конституционен казус".

Според Фучеджиева това е премислен ход на Бойко Борисов. Тя подчерта, че е имало по-добри кандидати от Цецка Цачева, а премиерът не трябва да бъде подценяван и най-вероятно е премислил всички възможни сценарии.

"Борисов избра Цачева, защото искаше лоялен човек, който да не го предаде в Президентството. Всички по-добри възможности, които имаше като Томислав Дончев, като Йорданка Фандъкова, самият той можеше да се кандидатира, но тези варианти не играеха за него поради други причини", смята Баджева.

"Ако следващите Парламентарни избори се състоят при един променен Изборен кодекс, при който има мажоритарна система, това означава ГЕРБ отново да се върне в играта, защото тя бетонира двете най-големи партии. Може би това е залогът на Борисов и неговата игра", добави Баджева.

Фучеджиева от своя страна смята, че всяко едно ново лице, което се извади и може да говори, има шансове за президент.

Баджева обаче не е съгласна с твърдението, че който и да беше кандидатът на ГЕРБ щеше да изгуби. Според нея Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов са имали шансове.

 

fallback
Още от България
fallback