Караници, обвинения и бурни страсти в Народното събрание

БСП искат споразумение за честни избори

28.10.2016 | 13:58
Караници, обвинения и бурни страсти в Народното събрание
Караници, обвинения и бурни страсти в Народното събрание

Едва събран кворум и караници в последния ден на депутатите, преди да излязат в 11-дневна предизборна ваканция. Партиите си размениха поредните обвинения - този път, заради предложение на БСП да бъде подписано споразумение за честни избори.

Въпреки трудното начало на заседанието и очакването за по-лежерен ден, всъщност страстите се нажежиха, продължавайки и в този момент. 

Взаимни обвинения си размениха ГЕРБ и БСП. Повод за това стана искането на БСП всички формации, от парламента и извън него, без ГЕРБ обаче, да попишат споразумение за честни избори, с което да спрат манипулациите на ГЕРБ.

От РБ веднага отговориха, че няма да подпишат, защото самите БСП правят доста нарушения в предизборната кампания и по-конкретно със средствата, които харчат. Конфликтът ескалира доста бързо и продължава в пленарна зала и сега, където ГЕРБ и БСП продължават да си разменят тежки и остри думи.

"Категорично сме решени този път да не допуснем вотът да бъде подменен и изборите да бъдат фалшифицирани. Нашите представители, секционните комисии, наблюдателите и застъпниците, ще правят паралелно преброяване във всяка област. Ако другите се притесняват от нещо, нека подадат сигнали", посочи соцлидерката Корнелия Нинова пред камерата на Bulgaria ON AIR .

"Техните ръце са мръсни. В рамките на тази кампания БСП са извършили редица тежки нарушения. Очевидно тяхната кампания се финансира от черна каса", посочват от ГЕРБ.

ОТ РБ казаха, че няма да подпишат, защото считат, че трябва да бъдат равнопоставени и да уважават всяко мнение.

От ГЕРБ обвиниха червените евродепутати, че благодарение на техните гласове, е била одобрена евродиректива, с която се насърчава бежанската вълна. ПФ също реагира много остро.

Реакцията на Корнелия Нинова не закъсня. Тя ще повика евродепутатите на БСП, за да обяснят своето гласува. Нинова се разграничи от тях и заяви, че това решение не кореспондира с политиката на столетницата.

В удара срещу червените се включи и военният министър Николай Ненчев, който разясни колко пари е получил ген. Румен Радев при напускането на армията.