Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев

Причината е казусът около АЕЦ "Белене"

24.10.2016 | 13:45
Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев

Прокуратурата поиска отнемане имунитета на депутата и бивш министър на енергетиката Делян Добрев от първия кабинет на ГЕРБ, заради нанесени щети за милиони на Националната електрическа компания. 

Според държавното обвинение това е станало, след като договорът за проекта за АЕЦ "Белене" е бил прекратен.  

Искането за снемането на имунитета на Делян Добрев е внесено днес от главния прокурор Сотир Цацаров в НС. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев престъпление-умишлена безстопанственост, в качеството му на министър на енергетиката. 

Според държавното обвинение относно бездействията на Делян Добрев, е нанесена щета на Националната електрическа компания в размер на над 4,5 млн. евро. 

Според прокуратурата деянието е извършено умишлено. Последвали са значителни щети и случаят е особено тежък. За този текст от Наказателния кодекс се предвижда наказание до 10 години затвор. 

Според доказателствата от разследването през 2004 година НЕК провежда процедура с предмет избор архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ "Белене". За изпълнител е избрана фирма "Парсънс". В началото на 2005 година с нея е сключен договор. През 2012 година Министерски съвет и НС прекратяват изграждането ядрената централа. Оказва се обаче, че договорът с фирмата не е прекратен и от 2012 до сега на компанията са изплатени 4,5 млн. евро. 

"На 28 март 2016 година Министерски съвет взима решение за прекратяване на проекта. На следващия ден парламентът приема това решение. След това решение е следвало министърът Делян Добрев да организира така изпълнението на това решение на Министерски съвет, че да се прекратят всякак договорите и да се спрат плащанията към този вече прекратен проект. В крайна сметка неговото бездействие е довело до неизпълнение на ангажименти от държавата. Настъпила е щета. Не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката". Това заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

От пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че Делян Добрев ще се откаже от имунитета си. Казусът влиза в същото разследване заедно с бившите директори на НЕК и бившият министър от БСП Петър Димитров.

От прокуратурата съобщиха, че няма информация Бойко Борисов или някой от партията да са знаели, че плащанията към фирмата продължават. По думите на говорителя на главния прокурор ще има още обвиняеми по този случай.