Спешни промени в Изборния кодекс

Правната комисия разглежда 12 предложения

19.10.2016 | 18:15
Спешни промени в Изборния кодекс
Спешни промени в Изборния кодекс

Спешни промени в Изборния кодекс в последния момент. Три часа продължи заседанието на правната комисия в парламента. Разгледани бяха 12 предложения за промяна в изборното законодателство, но все още не са подложени на гласуване.

Депутатите се затрудниха с редакциите в Изборния кодекс, които правя, а до вота остават броени седмици. Появиха се редица притеснения дали редакции в този момент няма да доведат до пълен хаос на изборите и дори до касиране на резултатите от вота, ако някой реши да обжалва.

От мнозинството са твърдо решени таванът от 35 секции за страните от ЕС да отпадне и да се запази за останалите. Квадратчето "Не подкрепям никого" да бъде зачитано и при определяне на резултатите от вота за отделните кандидати.

Бурно протече дискусията в правната комисия, но Изборният кодекс бе основна тема в парламента.

"Смята, че в рамките на една ускорена законодателна процедура, все пак ще се справим и ще се вместим в това време. Но надали това е най-добрият подход", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

"Те сега се опитват да оправят един хаос, създавайки още по-голям.Вече са минали доста срокове по отношение на Изборния кодекс. Излязли са изборните книжа", каза Филип Попов от БСП.

По думите на Хамид Хамив от ДСБ ако промените не успеят да влязат в сила за първия тур, вероятно ще успеят за втория. 

"Не бих се учудил ако парламента приеме промените между двата тура. Свикнали сме с тези безобразия", заяви още той.

Промените в изборното законодателство със сигурност ще затруднят ЦИК и другите органи, които организират вота.
Председателят на ЦИК обясни, че ако промените минат окончателно, ще трябва да се преработи цялата методика, по която работи в момента ЦИК, образците, които са разпространени към районните избирателни комисии, както и всички указания, които са дадени на членовете на тези районни избирателни комисии. Въпреки това от ЦИК са оптимисти, че ще успеят да се справят. 

По веригата обаче има и още много звена, които ще трябва да работят на пълни обороти, за да се избегне хаосът.

"Що се касае до ЦИК, това ще струва усилия и финансов ресурс, който трябва да се предоговори", каза още председателят на ЦИК.

Очаквайте в следващите новинарски емисии на Bulgaria ON AIR кои предложения в крайна сметка ще съберат подкрепа в правна комисия.