На дневен ред в НС: "Не подкрепям никого"

Управляващите настояват, че касиране на вота няма да има

19.10.2016 | 14:15 Редактор:
На дневен ред в НС:
На дневен ред в НС: "Не подкрепям никого"

Буквално седмици преди президентския вот депутатите отново се захванаха да ремонтират изборното законодателство. След като на дневен ред беше поставен въпросът с квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого" и начинът, по който ще се отчитат тези гласове, народните представители решиха таванът от 35 изборни секции на държава в чужбина да отпадне. Това обаче се отнася до страните в ЕС - ограничението остава в сила за държавите извън европейската общност.

Внезапните промени породиха съмнения, че заради поправките в последния момент ще настъпят хаос и затруднение при гласуването най-вече за ЦИК. Стигна се дори и до опасения, че това ще доведе до обжалване и касиране на вота. 

"Смятам, че в рамките на една ускорена законодателна процедура все пак ще се справим, ще се вместим", заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Опозицията в лицето на БСП обаче продължава да настоява, че хаосът вследствие на промените е неизбежен.

"Ако не успеят да ги приемат за първия тур, може би ще влязат в сила за втория тур, така че не бих се учудил и между двата тура да ги приеме парламентът", заяви от своя страна Хамид Хамид от ДПС.

Междувременно днес в пленарна зала депутатите отхвърлиха предложението на БСП за преразглеждане на търговското споразумение с Канада.

Вижте още: