ДАМТН започна проверка на язовирни стени преди дъждовния сезон

По места вече са сформирани комисии, които проверяват състоянията на съоръженията

16.10.2016 | 14:00 Редактор: Ирина Георгиева
ДАМТН започна проверка на язовирни стени преди дъждовния сезон

Върховната административна прокуратура възложи на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да организира проверки на язовирни стени и техните съоръжения преди дъждовния сезон.

По места вече са сформирани комисии, които проверяват състоянията на съоръженията.

На територията на Бургаска област има 304 язовира. Експертна комисия, назначена от Областния управител, е започнала проверка от началото на октомври, за да установи дали има потенциално опасни язовири. Като такива се определят водоеми, които при големи дъждове, може да скъсат дигите и да залеят населени места, магистрали и земеделски площи.

Вече има дадени предписания за 11 язовира в Областта, които трябва да бъдат изведени от експлоатация заради лошо техническо състояние.

"Липсата на основен изпускателен кран, нарушена проходимост на преливниците, подкопани стени и т.н", коментира заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Тези язовири са строени през 70-те години на миналия век и оттогава не са рехабилитирани. 

"Реално не застрашават човешки живот. При евентуално скъсване на стена ще залеят земеделски земи", посочи Крумов.

Именно заради скъсване на стената на язовир Мандра преди две години, село Димчево се оказа под вода. Местните още си спомнят за бедствието. 

"Ако завали някой по-сериозен дъжд, пак им вероятност да се скъсат дигите. От години тези диги не са засипвани. Искат ремонт", заяви Иван Стоянов, жител на селото.

Кметът на село Твърдица, което също се намира до язовир Мандра казват, че откакто е направен преливник на водоема няма проблем, но преди този ремонт, не е било така. 

"При последния голям дъжд дойде много повече вода от очакваното. След време докараха техника. Изчистиха се някои корита, изчистиха се и преливниците, направиха се и нови преливници. Сега вече нямаме проблем с дъжда", обясни кметът Сотир Йовев.

Като превенция от наводнението в Община Бургас ще бъде въведена система за оповестяване на покачване на нивата на язовирите и реките.

"Ще бъдат оборудвани 17 точки, разположени на територията на Община Бургас със специални сензори, които ще измерват нивото на водата. Данните, получавани от тези сензори ще бъдат прехвърляни към информационна система, която в момента е в процес на разработване и всеки един гражданин, както и хората, които отговарят за системата, ще могат да гледат по всяко едно време нивото на водите в Община Бургас. Това са общински реки и язовири, както и Черно море", коментира експертът "Европейски политики" към Община Бургас Ивайло Трендафилов.

Проверките на язовирите в цялата страна трябва да приключат през ноември.

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
dekat@abv.bg
преди 7 години
Нещо пак сте се объркали, но нека има нещо на екрана. Този отдел на прокуратурата има други функции, но нейсе. Сигнализирай за неуместен коментар