fallback

В София се проведе "Поход за свободата" срещу трафика на хора

България и Румъния са на първо място в ЕС на брой трафикирани граждани

15.10.2016 | 14:27 Автор: Ирина Георгиева

За трета поредна година София се включва в глобалната инициатива "Поход за свободата" срещу трафика на хора. Столицата е една от 250 места по света, които се включиха в инициативата.

Десетки хиляди хора по целия свят ще извървят символично определено разстояние в своя град в подкрепа с борбата на едно от най-сериозните глобални престъпления.

Шествието стигна пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата, но потегли малко преди обяд от Моста на влюбените до НДК-а като премина през пешеходната част на бул. "Витоша".

Всички хора, които се събраха, вървяха в редица един по един с черно тиксо, залепено на устата.

Какъв е точният брой на българите, които са станали жертва на трафик, трудно би могло да се каже заради самия характер на престъплението. 

"Идентифицираните жертви в България, обикновено на година са между 500 и 600 души. Казвам България, но става въпрос за български граждани. Те най-често се идентифицират в чужбина. Това е един малък процент на фона на общия брой на всички жертви, но е много трудно да се определи той", коментира един от организаторите на похода.

По думите му "уязвимостта" е това, което трафикантите търсят. Най-често хората са таргитирани или чрез фалшиви обяви за работа, или чрез фалшиви любовни взаимоотношения.

България и Румъния са на първо място от държавите в ЕС на брой трафикирани граждани.

Репортаж на Вяра Станева:

 

fallback
Още от България
fallback