Призиви за оставки във ВСС

Под прицел е представляващият съвета Димитър Узунов

13.10.2016 | 19:18
Призиви за оставки във ВСС

Скандали и призиви за оставки във Висшият съдебен съвет. Поводът е начинът, по който  представляващият съвета Димитър Узунов , определил еднолично кой да се среща с европрокурорите у нас.

Председателят на Върховния касационен съд  Лозан Панов призова представляващия съдебен съвет Димитър Узунов да преосмисли дали да остане  на поста, защото еднолично е определил кой има право да се среща с европрокурорите у нас.

"Заради нашето безсрамие хората ще ни изгонят с камъни”, заяви председателят на ВКС.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев припомни, че от миналата седмица настоява за сменянето на Узунов.

"Имах час да определя колегите, които да се срещнат с прокурорите. Тогава съм си превишил правата . Нося пълна отговорност за това”, каза Узунов.

В  крайна сметка той не отговори на призива да подаде оставка. В края на дебата стана ясно, че на следващото заседание, ще бъде внесена точка за отстраняването му.

Димитър Узунов взе поста, представляващ ВСС в началото на годината, след скандала си с пратения до премиера Бойко Борисов смс от заседанието на ВСС.

Заемащата поста дотогава Соня Найденова, бе изненадващо сменена от мнозинството в съвета.

"Няма да подам оставка. Сценарият е абсолютно същият, както по времето на смс скандала”, категоричен е Узунов.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска като допълнителна точка в дневния ред да се обсъди дали кадровиците трябва да се въздържат от изяви в медии, издавани от обвиняеми или подсъдими. Цацаров  не мотивира искането си, но вероятно повод за него е статия на члена на ВСС Калин Калпакчиев в списание "Клуб Z”.  Негов издател е Огнян Донев, който е подсъдим за данъчни престъпления.

елта на питането на Цацаров е да се изместят важните теми, които са в центъра на обществения дебат . Едната тема е, че прокуратурата нищо не прави.  От днешното изявление на главния прокурор , отново стана ясно, че прокуратурата не предприема разследване по тези разговори”, посочи Калпакчиев.

В крайна сметка Сотир Цацаров оттегли искането си .