Хаос в квартал "Младост" заради кметските избори

"Ще има затруднения, гражданите ще стоят на две опашки", предупреди столичният кмет Йорданка Фандъкова

13.10.2016 | 18:50 Редактор:
Хаос в квартал
Хаос в квартал "Младост" заради кметските избори

Жителите на столичния квартал "Младост", които на 6 ноември освен на вота за президент и национален референдум ще гласуват и за кмет на района, ще пускат бюлетини в две различни секции. Опасенията са, че това ще създаде лутане на гласоподавателите из секциите и редене на няколко опашки.

На 6 ноември близо 100 хиляден "Младост" ще трябва да пуска по три бюлетини. Според столичния кмет това ще създаде трудности. 

"Длъжни сме да изпълним решенията на ЦИК, но искам да предупредя гражданите -  ще трябва при всички случаи да се стои на две опашки, ако човек има желание, а той трябва, защото е задължително гласуването на двата вида избори. Но ще има затруднения и хората трябва да се съобразят с това", коментира Йорданка Фандъкова.

"Първо, може и да няма две опашки, въобще може и да няма опашки. Кое наложи да е така? Наложи го изборният кодекс, съгласно който местните избори са различни от изборите за президент и референдум . В закона не е предвидено изключение при такава комбинация от избори", заяви от своя страна говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

И докато законът отново не предвижда изключенията на задължителния вот хората ще трябва да се разделят на две, тъй като единият избор се организира от Районната избирателна комисия, а другият от Общинската такава. 

В Младост има 125 секции за президентския вот и референдума, а сега се откриват и още 125 за кметския вот. В 9 от 10 училища секциите се предвижда да са в съседни помещения, но в 131 СОУ няма място и там ще се ползва дори физкултурният салон.