fallback

Изборният кодекс отново предизвика полемика

Таванът от 35 секции ограничава вота в чужбина, АБВ и РБ поискаха нови промени

12.10.2016 | 18:20 Автор: Тодор Петров

Изборният кодекс продължава да предизвиква полемика. Най-много са опасенията на българите зад граница, че няма да успеят да гласуват. 

Българите във Великобритания се притесняват, че няма да успеят да упражнят правото си на глас заради тавана от 35 секции в държава. В Обединеното кралство са подадени над 7000 заявления. 

"Има 51 местни секции, които покриват изискването от същия този закон за поне 60 подадени заявления с намерение да се гласува. Гласувалите този закон не са предвидили по какъв начин да се разреши подобен закус", коментира Мария Спирова, която живее във Великобритания.

Депутатите реагираха на казуса и две парламентарни групи поискаха промяна в Изборния кодекс. От АБВ настояват таванът да бъде вдигнат на 55 секции в държава, а реформаторите искат той да отпадне.

"Явно е, че бройката 35 не удовлетворява нашите съграждани, които живеят в чужбина. Получаваме много предложения от тях и затова направихме това предложение, което считаме за обосновано", каза депутатът от АБВ Лачезар Николов пред Bulgaria ON AIR. 

От своя страна Настимир Ананиев от Реформаторския блок коментира: Минахме от теория на практика и виждаме, че в Германия имаме почти 50 заявени секции, а в Турция, която беше най-голямото опасение на колегите, има само 37. По този начин лишаваме нашите сънародници да гласуват.

Очаквано ДПС застана твърдо зад отпадане на ограничението. От ГЕРБ остават по-скоро против промени в момента. Патриотите също не са склонни да отстъпят от тавана, който беше тяхна инициатива. 

fallback
Още от България
fallback