fallback

Днес изтича срокът за подаване на документи за гласуване в чужбина

Над 6000 българи във Великобритания са заявили желание да дадат своя вот

11.10.2016 | 16:26 Автор: Тодор Петров

Тази вечер в полунощ изтича срокът за подаване на документи за гласуване в чужбина на предстоящите избори на 6 ноември. Най-много желаещи да гласуват в чужбина са българите във Великобритания. Броят им надхвърля 6 000. 

Достатъчно заявления за разкриване на допълнителни секции, извън дипломатическите представителства на Бългaрия, има в 45 населени места, а за още 8 се очаква да се съберат документи. 

Това е поне с 10 повече от заложените в закона 35 секции. Подобни проблеми ще има в Германия и Испания, твърдят експерти. Следователно ЦИК ще трябва ореже секциите, което ще доведе или до огромни опашки, или хората въобще няма да стигнат до секциите. 

За сравнения в Турция са подадени 5600 заявления за гласуване, което означава че биха могли да се разкрият 31 допълнителни секции. Припомняме, че именно за да се ограничат гласовете от южната си съседна, през пролетта депутатите въведоха промени в Изборния кодекс. 

Още тогава български емигранти скочиха, че така ще бъдат ограничено драстично правото им на глас. 

До момента почти 29 хиляди души са подали заявления за гласуване в 74 страни. В събота ЦИК ще реши окончателно къде ще бъдат отворени изборни пунктове зад граница.

Вижте мненията по темата в следващия репортаж:

 

fallback
Още от България
fallback