Малко училище в Средно село посреща ученици в примитивни условия

За шестимата учители, останали там, училищната сграда не е просто работно място, а дом

09.10.2016 | 12:58 Редактор:
Малко училище в Средно село посреща ученици в примитивни условия
Малко училище в Средно село посреща ученици в примитивни условия

От години учителите в златаришкото Средно село всяка неделя оставят семействата си, за да се качат високо в Балкана, където работят и живеят в примитивни условия.

15- те ученици, останали в училището, са най-голямата радост за всички в Средно село. Още на влизане, отдалеч се вижда голямото българско знаме, което гордо се вее пред порутената фасада на школото, пропита със спомени за някогашния живот и детска глъч тук. 

За шестимата учители, останали тук обаче, училищната сграда не е просто работно място, а дом. Мечтата отново да видят двора препълнен с деца са превърнали в лична кауза, разказаха те пред камерата на Bulgaria ON AIR.

„Преподаваме на няколко класа. Активно работим по съответните дисциплини. Децата са си деца, всяко със своите качества, със своите особености!“, обяснява Ивелина Колева.

Освен с уроците на децата, учителите тук ежедневно помагат в административните задачи на директора, включват се в приготвянето на обяда на учениците, а понякога сами чистят класните стаи. 

Заради отдалеченото място всеки от тях е приел да живее в стария пансион, в който липсват елементарни битови условия. 

„Ние нямаме топла вода, с която да разполагаме всеки момент, като отвориш очи със студената вода, с тоалетната, която е външна, без баня, с примитивно обслужване, а за уюта в стаите вече ние самите си го създаваме!“, споделя Стефка Язанджиева.

Въпреки трудностите обаче всички вярват, че мисията им да възпитават достойни хора е изпълнена и са сигурни, че заради това всички лишения и трудности, с които се сблъскват ежедневно се струват.

Вижте: