fallback

След развръзката в ООН: Първанов иска оставки, Цветанов вини геополитиката

"Всички донякъде носим вина, че не се консолидирахме", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ

06.10.2016 | 12:20 Автор: Мария Аладжова

Ако Ирина Бокова бъде поканена за зам.-генерален секретар на ООН, ще бъде като оценка на нейните високи и изключителни качества като дипломат. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов във връзка с избора на генерален секретар на ООН, предаде „Фокус“. 

Попитан дали Ирина Бокова може да бъде поканена за зам.-генерален секретар на ООН, той посочи, че е имал добри отношения с Гутериш, но не си говорят всеки ден по телефона. По думите му, ако това се случи, ще бъде най-вече заради професионализма на Ирина Бокова. Първанов поясни, че там решаващата дума имат най-големите велики сили – Русия и САЩ.

Същевременно лидерът на АБВ поиска оставката на премиера Бойко Борисов заради смяната на кандидатурата на Бокова с тази на Кристалина Георгиева. Според него Георгиева трябва да бъде оттеглена незабавно от Европейската комисия.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче коментира, че и Кристалина Георгиева, и Ирина Бокова са имали невероятни качества, но при гласуването в Съвета за сигурност от значение е и геополитиката:

"Всички донякъде носим вина, че не се консолидирахме и нямаше единност по нашата номинация за генерален секретар на ООН", заяви Цветанов, цитиран от БНР.

Той изтъкна, че в кампанията е имало едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремил да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, впоследствие и за Кристалина Георгиева. 

fallback
Още от България
fallback