fallback

Право, история, самолети... работохоликът Сотир Цацаров

Преди дни главният прокурор навърши 50 г., празнува в тесен кръг

05.10.2016 | 08:15 Автор: Тодор Петров

Половин век между книгите, съдебните дела и семейството. Така близки до главния прокурор Сотир Цацаров описват кратко неговия живот. Преди дни прокурор №1 стана на 50 години. Роден е на 28 септември 1966 г. в Пловдив. 

За него хората от най-близкото му обкръжение в прокуратурата казват, че при никакви обстоятелства не забравя разликата между редно и нередно, между добро и зло. Може би това е една от причините приятелският му кръг да е един и същ от ранните му години до днес.

Верен на себе си, отбеляза юбилея не с трапези и буйни веселби, с каквито тържества ще се запомнят някои магистрати. Той отпразнува кръглата си годишнина в тесен семеен кръг с най-любимите си хора.

Съпругата му Меглена - известен пловдивски нотариус, и дъщеря им Диана - 4-курсничка и отличник в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бяха до рожденика. Те са най-ценните за него. И той за тях, разказва "24 часа". 

За семейството на главния прокурор показността и помпозността са чужди, казват приятелите му, които ги познават от години. Това е и причината той да отсъства от светските хроники.

Натрупал е безценен опит, рутина и умения, които му помагат да отмята бързо работа и да взема важни решения. А при Цацаров задачите са като лавина. Подчинените му са впечатлени от количеството литература, която “поглъща”. 

Той е сред най-четящите юристи у нас, но не само на правна литература. Ако навремето беше записал Историческия факултет, може би сега щеше да е професор по Балканска история. Знанията му в тази област са енциклопедични. Има богата библиотека с история за страните от бивша Югославия. Настолна книга му е "Мостът на Дрина" на Иво Андрич. В нея нобелистът най-ярко илюстрира отношенията на Балканите.

Цацаров харесва такава литература, защото е убеден, че който не познава историята, е осъден да повтори грешките ѝ, макар че малцина са се поучили от уроците на миналото. Притежава и богата библиотека с английска литература за Втората световна война. 

Макар и главен прокурор, намира по малко време и за хобито си - да прави макети на самолети. Колекцията му наброява десетки копия. Лично ги майстори, като така успокоява и нервите си. По негови думи имал цяла серия руски и съветски модели на МиГ, както и изтребители от Втората световна война. С това се занимава повече от 20 г. 

Откакто е начело на прокуратурата, всяка вечер се прибира с огромно количество материали вкъщи. Не заспива, докато не отметне и последния лист. Колегите му са впечатлени, че всяка страница е подчертана, което означава, че е прочетена задълбочено. 

Любовта му към знанието е още от времето, когато е ученик в Пловдивската английска гимназия, която завършва със златен медал. С отличен се дипломира и в Юридическия факултет на СУ.

fallback
Още от България
fallback