Данъчни облекчения за дарена храна

Отпадат ресторантите и топлите витрини

19.09.2016 | 17:40 Редактор: Васил Детелинов
Данъчни облекчения за дарена храна

Данъчни облекчения за фирмите, даряващи храни с изтичащ срок на годност. За това се разбраха финансовият министър, омбудсманът и браншовите организации. Преференциите няма да важат за ресторантите и топлите витрини.

От данъчните облекчения за фирмите, годишно държавата ще губи между 7-8 милиона лева. За финансовия министър това е в рамките на допустимото. Отплата за щедростта ще има за всички фирми даряващи храни, но до определен момент. 

Предвидени са и мерки срещу злоупотребата с ДДС. Министерствата на земеделието и здравеопазването ще определят списъка с храните и в какъв срок преди изтичането на годността да се приемат за даряване. А социалното министерство ще решава къде да бъдат раздадени. До нуждаещите се храната ще достига чрез хранителна банка. Това ще са не правителствени организации, като условието е те да имат клонове в поне 30% от общините. Храните ще имат и специална маркировка за да се избегне препродаване в търговски обекти. 

Храната от ресторантите и топлите витрини също ще може да се дарява. Но данъчни облекчения няма да има. Тя ще отива директно в обществените трапезарии или домове, където често недостига храна.

До няколко седмици промените в данъчното законодателство ще влязат в парламента на второ.

Още в репортажа на Васил Детелинов.